BUCATARIILE LUMII Specialitati vanatoresti cu mix de condimente personalizat, preparate de un diplomat al Gambiei in Romania

Șeful ad interim al Biroului de legătură al Republicii Islamice Gambia în România, Pal Osvath, membru al grupei numărul 2 a Asociației de Vânători Sportivi “Zimbrul” din Luduș, a devenit unul dintre bucătarii care prepară specialități vânătorești după rețete pe baza unui mix de condimente personalizat.

imageResize
Foto: (c) Dorina MATIȘ / AGERPRE

Pal Osvath a declarat pentru AGERPRES că grupa sa vânează pe fondul Dateș, sub comanda maistrul de vânătoare Sorin Sălcudean — împreună cu alții 11 pasionați, plus cinci gonași și câțiva câini din rasa Brac german — și că aproape după fiecare partidă există câte ceva de sărbătorit și, deci, se gătește.

Diplomatul susține că deși are o oarecare experiență în domeniul preparării cărnii de vânat, este totuși un bucătar ad-hoc al grupei numărul 2 a Asociației de Vânători Sportivi “Zimbrul”, întrucât și alți colegi de-ai săi din grupa de vânătoare au această îndeletnicire.

“Din ceea ce vânăm noi se pretează la gătit iepurele, fazanul, căprioara, mistrețul și prepelița. După partidele de vânătoare se obișnuiește organizarea unor mese, însă rar se întâmplă să fie gătit vânatul împușcat în acea zi. Există un întreg ritual, cel mai în vârstă vânător ține o cuvântare, felicită sărbătoritul zilei, dacă e cazul, îi mulțumește maistrului de vânătoare pentru prestație și colegilor pentru participare. Avem mai mulți bucătari ad-hoc, printre care mă număr și eu. Astăzi preparăm o friptură de fazan, pe care o încadrăm la felul principal, care are la bază un mix de condimente realizat de mine”, a spus diplomatul.

Reprezentantul Gambiei în România a spus că un fazan ajunge pentru patru porții, însă de la vânarea păsării, până când acesta ajunge la cuptor trebuie să treacă niște etape, care durează cam trei-patru zile, ceea ce înseamnă că participanții la o vânătoare nu se vor ospăta din ceea ce au vânat în partida respectivă.

“Vă prezint rețeta pentru patru porții — noi gătim mai multe — pentru prepararea propriu-zisă avem nevoie de aproximativ două ore, fiindcă pregătirea fazanului pentru gătit necesită cam trei zile. Vânatul se știe că are carnea un pic mai tare, acesta este motivul pentru care se lasă la fezandat. Modul de preparare nu necesită mult timp, dar pregătirea vânatului necesită două-trei zile. Carnea este curată, nu conține colesterol, iar carnea este foarte gustoasă. Nu este o rețetă dificilă: avem nevoie de un fazan, care se lasă la zvântat. Adică după ce pasărea a fost vânată, se lasă legată de picioare să fie bătută de vânt o zi-două după care se opărește, însă nu cu apă clocotită. Avem nevoie de condimente, eu aș recomanda un mix de condimente care îmi aparține: usturoi, ceapă, boabe de muștar (toate uscate), chimion, cimbru, oregano, ardei cayenne măcinați, mărar și paprika. Compoziția ar trebui să aibă în total 50-60 de grame și recomand să fie păstrată într-o sticluță cu dop de plută, care nu permite pătrunderea umezelii în acest mix de condimente”, susține Pal Osvath.

Acesta spune că pentru ca friptura să fie bună mai are nevoie de un cub de unt, de sare, piper, sos de hrean, o lingură de miere, iaurt sau smântână, iar ca garnitură recomandă cartofi natur și o salată.

“Deci, în etapa I de preparare, după ce fazanul e zvântat, îl curățăm, îl ștergem cu un prosop curat și îl punem la fezandat, îl ungem cu ulei de măsline și îl ungem cu condimente inclusiv în interior. Cu sare, piper, rozmarin etc., după care turnăm un pahar de vin roșu. Băgăm fazanul la frigider și îl lăsăm peste noapte. A doua zi întoarcem fazanul pe toate părțile și îl mai condimentăm dacă este cazul. Încingem cuptorul, punem fazanul într-o tavă, la fel și vinul în care a stat, la care mai adăugăm câteva cubulețe de unt. Ultima etapă ar fi punerea fazanului la foc mic, pentru aproximativ două ore”, a precizat diplomatul.

Potrivit acestuia, friptura poate fi servită și cu un sos ardelenesc cu hrean, iar pe lângă acestea recomandă un vin roșu vechi, cu buchet, spre exemplu un Pinot Noir, o Fetească Neagră sau o Cadarcă.

040313171995829580
Foto: (c) Dorina MATIȘ / AGERPRES

O altă rețetă a diplomatului este friptura de căprioară cu sos vânătoresc, pentru care este nevoie de 2-3 kilograme de carne de căprioară sau pulpă, sare, piper, ulei și slănină pentru împănat.

“Marinata pentru sosul vânătoresc ar fi un morcov, două felii de țelină, două cepe, două-trei frunze de dafin, patru căței de usturoi, câteva boabe de piper, câteva boabe de ienibahar, 50 ml de ulei, 50 ml de oțet și 200-250 ml de vin. Sosul vânătoresc se prepară din legumele din marinată, un pic de ulei, o lingură de făină, 200 ml de smântână și sosul de la friptură. Timpul de pregătire pentru această rețetă ar fi de trei ore, plus două-trei zile în care se ține la marinat pulpa sau carnea de căprioară”, a arătat Osvath.

Diplomatul susține că din momentul vânării, carnea se spală și se ține în apă două-trei zile ca să iasă sângele — asta în cazul în care căprioara e vânată și nu cumpărată — apoi se prepară un baiț din morcovi tăiați mare, două felii de țelină tăiate bucăți, foi de dafin, două cepe tăiate mari, usturoi zdrobit, câteva boabe de piper și câteva de boabe de ienibahar, oțet, ulei și vin.

“Cu acest amestec se freacă bucata de carne și se ține în baiț, acoperită două-trei zile și se întoarce zilnic. Ca să fie mai ușor la gătit, aș recomanda folosirea unei pulpe. Înainte să o gătim, carnea se curăță de baiț, se tamponează cu șervețele de hârtie, se împănează cu slănină tăiată cuie, se pune sare, piper sau vegeta, apoi în ulei încins se prăjește pe ambele părți, apoi să pune într-o oală cu ulei puțin, punem câteva linguri de zeamă de baiț, se acoperă și se pune la cuptor la foc mediu unde se ține două-trei ore, fiind întoarsă din când în când. Când e aproape gata se scurge aproape tot zirul (grăsime) rămas pe care îl vom folosi la sosul vânătoresc”, a spus bucătarul.

Separat, într-o oală se pune o cană de apă, se fierb legumele până se înmoaie, apoi se scurg, iar o treime din ele se zdrobesc în blender sau cu o furculiță.

“Se încinge ulei într-o crăticioară și se pune o lingură de făină, se amestecă și se adaugă zirul rămas de la friptură. Se fierb câteva minute, se adaugă legumele zdrobite, smântâna și se mai dă un clocot. Se servește carnea de căprioară cu sos vânătoresc și cu garnitură — merge bine cu piure de cartofi. La această rețetă aș recomanda tot un vin roșu, dar un vin mai corpolent, tămâioase, robuste și intens colorate, cu Cabernet Savignon, un Merlot sau un Burgund. În numele grupei numărul 2 al Asociației de Vânători Sportivi Zimbrul din Luduș, vă dorim poftă bună!”, a spus Pal Osvath.

Acesta a precizat că există și vânat care se poate prepara în ziua vânătorii, cum este prepelița, dar, de regulă, carnea de vânat trebuie ținută la marinat, la fezandat, inclusiv la iepuri, întrucât este mai tare decât cea a animalelor domestice.

Pal Osvath a ținut să precizeze că nu tot ce se vânează se mănâncă, întrucât există numeroase vânători de selecție, inclusiv la răpitori, ultima oară fiind organizată pentru vulpi și la coțofene.

“De regulă, conform legilor fondului cinegetic și vânătorii, o vânătoare se organizează doar după ce e precizat expres ce anume se vânează. Practicăm în mod special vânătoare de selecție pentru a ține sub control populația de răpitoare, pentru a elimina exemplarele bolnave, bătrâne sau care prezintă diferite defecte sau anomalii. După cum bine se știe, legile care guvernează o vânătoare sunt foarte stricte, cunoscut fiind faptul că se utilizează arme de foc, iar vânătorii acționează doar în funcție de directivele trasate de maistrul de vânătoare. El conduce vânătorii în standuri, acestea sunt locurile de unde se trage, la începutul vânătorii se face instructajul, în sensul că armele de vânătoare se încarcă doar în standuri și se descarcă la momentul în care maistrul de vânătoare ridică vânătorii din standuri, pentru a evita orice accidentare”, a mai arătat diplomatul străin.